Svetovalnica

VEČ ...|12. 1. 2023
Bonton

Strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk je tokrat odgovarjala na vprašanja v zvezi s kulturo oblačenja, vedenjem v kulturnih ustanovah in protokolom pri pogrebih.

Bonton

Strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk je tokrat odgovarjala na vprašanja v zvezi s kulturo oblačenja, vedenjem v kulturnih ustanovah in protokolom pri pogrebih.

svetovanjebontonkultura vedenja

Svetovalnica

Bonton

Strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk je tokrat odgovarjala na vprašanja v zvezi s kulturo oblačenja, vedenjem v kulturnih ustanovah in protokolom pri pogrebih.

VEČ ...|12. 1. 2023
Bonton

Strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk je tokrat odgovarjala na vprašanja v zvezi s kulturo oblačenja, vedenjem v kulturnih ustanovah in protokolom pri pogrebih.

Marjan BuničBojana Košnik Čuk

svetovanjebontonkultura vedenja

Bonton

VEČ ...|15. 10. 2018
Kava na sestankih

Tokrat o kavi na sestankih. Kaj pravi poslovni bonton o mešanju in srkanju kave, o oblizovanju žličke in še čem, nam je posredovala strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.

Kava na sestankih

Tokrat o kavi na sestankih. Kaj pravi poslovni bonton o mešanju in srkanju kave, o oblizovanju žličke in še čem, nam je posredovala strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.

bontonkultura vedenjapogovor

Bonton

Kava na sestankih
Tokrat o kavi na sestankih. Kaj pravi poslovni bonton o mešanju in srkanju kave, o oblizovanju žličke in še čem, nam je posredovala strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.
VEČ ...|15. 10. 2018
Kava na sestankih
Tokrat o kavi na sestankih. Kaj pravi poslovni bonton o mešanju in srkanju kave, o oblizovanju žličke in še čem, nam je posredovala strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.

Marjan Bunič

bontonkultura vedenjapogovor

Bonton

VEČ ...|13. 8. 2018
Robčki

Si smemo v restavraciji s prtičkom, ki je sestavni del pogrinjka, obrisati potno čelo ali celo nos? So robčki iz blaga zastareli? Prisluhnite, kaj o tem pravi strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.

Robčki

Si smemo v restavraciji s prtičkom, ki je sestavni del pogrinjka, obrisati potno čelo ali celo nos? So robčki iz blaga zastareli? Prisluhnite, kaj o tem pravi strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

Robčki
Si smemo v restavraciji s prtičkom, ki je sestavni del pogrinjka, obrisati potno čelo ali celo nos? So robčki iz blaga zastareli? Prisluhnite, kaj o tem pravi strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.
VEČ ...|13. 8. 2018
Robčki
Si smemo v restavraciji s prtičkom, ki je sestavni del pogrinjka, obrisati potno čelo ali celo nos? So robčki iz blaga zastareli? Prisluhnite, kaj o tem pravi strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.

Marjan Bunič

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

VEČ ...|6. 8. 2018
Vetrovi, spahovanje in druge zadrege

Ljudje v družbi nemalokrat zardevamo ob nehotenem spahovanju, vetrovih ali čem podobnem. Kaj o teh drobnih zadregah pravi bonton? Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

Vetrovi, spahovanje in druge zadrege

Ljudje v družbi nemalokrat zardevamo ob nehotenem spahovanju, vetrovih ali čem podobnem. Kaj o teh drobnih zadregah pravi bonton? Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

Vetrovi, spahovanje in druge zadrege
Ljudje v družbi nemalokrat zardevamo ob nehotenem spahovanju, vetrovih ali čem podobnem. Kaj o teh drobnih zadregah pravi bonton? Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.
VEČ ...|6. 8. 2018
Vetrovi, spahovanje in druge zadrege
Ljudje v družbi nemalokrat zardevamo ob nehotenem spahovanju, vetrovih ali čem podobnem. Kaj o teh drobnih zadregah pravi bonton? Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

Marjan Bunič

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

VEČ ...|30. 7. 2018
Plaža in kopališča

Sredi poletnih dopustov smo v rubriki Oprostite, kaj pa bonton? obnovili pravila lepega vedenja na plaži in kopališčih. Čeprav smo tam veliko bolj sproščeni kot doma, moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil sobivanja, da bo tudi za vse okoli nas dopust prijeten. Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

Plaža in kopališča

Sredi poletnih dopustov smo v rubriki Oprostite, kaj pa bonton? obnovili pravila lepega vedenja na plaži in kopališčih. Čeprav smo tam veliko bolj sproščeni kot doma, moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil sobivanja, da bo tudi za vse okoli nas dopust prijeten. Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

Plaža in kopališča
Sredi poletnih dopustov smo v rubriki Oprostite, kaj pa bonton? obnovili pravila lepega vedenja na plaži in kopališčih. Čeprav smo tam veliko bolj sproščeni kot doma, moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil sobivanja, da bo tudi za vse okoli nas dopust prijeten. Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.
VEČ ...|30. 7. 2018
Plaža in kopališča
Sredi poletnih dopustov smo v rubriki Oprostite, kaj pa bonton? obnovili pravila lepega vedenja na plaži in kopališčih. Čeprav smo tam veliko bolj sproščeni kot doma, moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil sobivanja, da bo tudi za vse okoli nas dopust prijeten. Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

Marjan Bunič

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

VEČ ...|23. 7. 2018
Natakarji

Je prav, če nam natakar naliva v kozarec preko svoje roke? Tokrat smo se v rubriki Oprostite, kaj pa bonton? zadržali pri napakah v gostinstvu, ki se pojavljajo predvsem pri sezonskih delavcih v strežbi. Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

Natakarji

Je prav, če nam natakar naliva v kozarec preko svoje roke? Tokrat smo se v rubriki Oprostite, kaj pa bonton? zadržali pri napakah v gostinstvu, ki se pojavljajo predvsem pri sezonskih delavcih v strežbi. Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

Natakarji
Je prav, če nam natakar naliva v kozarec preko svoje roke? Tokrat smo se v rubriki Oprostite, kaj pa bonton? zadržali pri napakah v gostinstvu, ki se pojavljajo predvsem pri sezonskih delavcih v strežbi. Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.
VEČ ...|23. 7. 2018
Natakarji
Je prav, če nam natakar naliva v kozarec preko svoje roke? Tokrat smo se v rubriki Oprostite, kaj pa bonton? zadržali pri napakah v gostinstvu, ki se pojavljajo predvsem pri sezonskih delavcih v strežbi. Prisluhnite strokovnjakinji za kulturo vedenja Bojani Košnik Čuk.

Marjan Bunič

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

VEČ ...|16. 7. 2018
Kako jemo palačinke in špagete?

V rubriki Oprostite, kaj pa bonton? smo spet sedli za mizo. Kako pravilno jemo palačinke? Kaj pri tem počnemo z žlico? In kako je z uživanjem testenin? Strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk nam je dala nekaj koristnih nasvetov.

Kako jemo palačinke in špagete?

V rubriki Oprostite, kaj pa bonton? smo spet sedli za mizo. Kako pravilno jemo palačinke? Kaj pri tem počnemo z žlico? In kako je z uživanjem testenin? Strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk nam je dala nekaj koristnih nasvetov.

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Bonton

Kako jemo palačinke in špagete?
V rubriki Oprostite, kaj pa bonton? smo spet sedli za mizo. Kako pravilno jemo palačinke? Kaj pri tem počnemo z žlico? In kako je z uživanjem testenin? Strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk nam je dala nekaj koristnih nasvetov.
VEČ ...|16. 7. 2018
Kako jemo palačinke in špagete?
V rubriki Oprostite, kaj pa bonton? smo spet sedli za mizo. Kako pravilno jemo palačinke? Kaj pri tem počnemo z žlico? In kako je z uživanjem testenin? Strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk nam je dala nekaj koristnih nasvetov.

Marjan Bunič

vzgojasvetovanjedružbakultura vedenja

Priporočamo
|
Aktualno

Naš gost

VEČ ...|11. 10. 2025
Alenka Kepic Mohar

V sobotnem popoldnevu smo spoznali glavno urednico Mladinske knjige dr. Alenko Kepic Mohar. Še kot študentka slovenščine in primerjalne književnosti se je preizkusila v založništvu. Najprej pri založbi Vale Novak, nato pri Učilih in nazadnje pri Mladinski knjigi, kjer je najprej urejala učbenike za slovenščino, nato prevzela vodenje uredniške ekipe učbenikov, potem postala vodja Izobraževalnega založništva in nazadnje glavna urednica. Svojo kariero je obogatila tudi s pedagoško izkušnjo ter sodelovala v mednarodnem projektu E-READ o evoluciji branja v času digitalizacije. Leta 2020 je s temo vpliv družbenih razmer in sodobne tehnologije na uredniško delo doktorirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter o tem izdala monografijo Nevidna moč knjig: branje in učenje v digitalni dobi. Poleg pogovora o knjigah in branju, smo med drugim slišali tudi, kako doživlja zakonsko skupino Najina pot ter kaj ji pomeni, da sodeluje pri pripravi mladih na zakon. 

Alenka Kepic Mohar

V sobotnem popoldnevu smo spoznali glavno urednico Mladinske knjige dr. Alenko Kepic Mohar. Še kot študentka slovenščine in primerjalne književnosti se je preizkusila v založništvu. Najprej pri založbi Vale Novak, nato pri Učilih in nazadnje pri Mladinski knjigi, kjer je najprej urejala učbenike za slovenščino, nato prevzela vodenje uredniške ekipe učbenikov, potem postala vodja Izobraževalnega založništva in nazadnje glavna urednica. Svojo kariero je obogatila tudi s pedagoško izkušnjo ter sodelovala v mednarodnem projektu E-READ o evoluciji branja v času digitalizacije. Leta 2020 je s temo vpliv družbenih razmer in sodobne tehnologije na uredniško delo doktorirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter o tem izdala monografijo Nevidna moč knjig: branje in učenje v digitalni dobi. Poleg pogovora o knjigah in branju, smo med drugim slišali tudi, kako doživlja zakonsko skupino Najina pot ter kaj ji pomeni, da sodeluje pri pripravi mladih na zakon. 

Damijana Medved

spominživljenje

Komentar tedna

VEČ ...|10. 10. 2025
Najino pregovarjanje z umetno inteligenco

Kaj sta publicistka in obrtnik, Polonca in Tomaž Sokol spoznala v pogovorih in pregovarjanjih z umetno inteligenco? Je pristranska ali išče resnico? Ji lahko polno zaupamo? Kakšna je naša vloga pri vsem tem?

Najino pregovarjanje z umetno inteligenco

Kaj sta publicistka in obrtnik, Polonca in Tomaž Sokol spoznala v pogovorih in pregovarjanjih z umetno inteligenco? Je pristranska ali išče resnico? Ji lahko polno zaupamo? Kakšna je naša vloga pri vsem tem?

Polonca in Tomaž Sokol

komentar

Pogovor o

VEČ ...|8. 10. 2025
Dr. Ferfila in dr. Cerar o mednarodni politiki

V luči zaostrenih varnostnih razmer smo, pogledali na nekatera vojna žarišča, zlasti v Gazo in Ukrajino, spregovorili smo o vlogi velesil, njihovi spreminjajoči se moči glede na gospodarski in vojaški položaj, pa tudi sprejete politične odločitve. Gosta bosta predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije Univerze na Primorske dr. Bogomil Ferfila in upokojeni dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar.

Dr. Ferfila in dr. Cerar o mednarodni politiki

V luči zaostrenih varnostnih razmer smo, pogledali na nekatera vojna žarišča, zlasti v Gazo in Ukrajino, spregovorili smo o vlogi velesil, njihovi spreminjajoči se moči glede na gospodarski in vojaški položaj, pa tudi sprejete politične odločitve. Gosta bosta predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije Univerze na Primorske dr. Bogomil Ferfila in upokojeni dolgoletni diplomat dr. Božo Cerar.

Andrej Šinko

politikaživljenje

Program zadnjega tedna

VEČ ...|14. 10. 2025
Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 14. oktober 2025 ob 05-ih

Program Radia Ognjišče od 5. do 6. ure.

Posnetek programa Radia Ognjišče dne 14. oktober 2025 ob 05-ih

Radio Ognjišče

Sol in luč

VEČ ...|7. 10. 2025
Trije prispevki z Aleteie.si ob prazniku Rožnovenske Matere Božje.

Psihologinja, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo, raziskava, ki potrjuje, da je Rožni venec lahko tudi oblika terapije in Kanadčana, ki sta prodala uspešno podjetje in luksuz zamenjala za Medžugorje! 
Tokrat smo prebrali tri prispevke s spletne strani Aleteia.si, ki govorijo o moči te preproste molitve.

Trije prispevki z Aleteie.si ob prazniku Rožnovenske Matere Božje.

Psihologinja, ki je v rožnem vencu našla način, kako se soočiti s tesnobo, raziskava, ki potrjuje, da je Rožni venec lahko tudi oblika terapije in Kanadčana, ki sta prodala uspešno podjetje in luksuz zamenjala za Medžugorje! 
Tokrat smo prebrali tri prispevke s spletne strani Aleteia.si, ki govorijo o moči te preproste molitve.

Tadej Sadar

Kulturni utrinki

VEČ ...|14. 10. 2025
Nova sezona Sakralnega abonmaja

Prav kmalu se bo začela nova sezono Sakralnega abonmaja. Prvi koncert bo 22. oktobra. V Kulturnih utrinkih bomo na kratko predstavili letošnjo sezono, ki nam jo je predstavila s. Diana Novak.

Nova sezona Sakralnega abonmaja

Prav kmalu se bo začela nova sezono Sakralnega abonmaja. Prvi koncert bo 22. oktobra. V Kulturnih utrinkih bomo na kratko predstavili letošnjo sezono, ki nam jo je predstavila s. Diana Novak.

Jože Bartolj

kulturaglasbasakralni abonma 2025/26diana novak

Spominjamo se

VEČ ...|14. 10. 2025
Spominjamo se dne 14. 10.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 14. 10.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Zakladi naše dediščine

VEČ ...|14. 10. 2025
Frika - tolminska kulinarična posebnost

V Tolminu tradicionalno, ob vrnitvi pastirjev in živine z visokogorskih pašnikov nazaj v dolino, drugo soboto v oktobru pripravijo Kmečki praznik, del katerega je tudi priprava Frike, značilne lokalne jedi iz krompirja in sira. Pravijo, kolikor je vasi, toliko je različnih priprav in receptov za friko, vsaka vas na tolminskem ima svojo. Pogovarjali smo se z Matejo Leben iz Zavoda za turizem doline Soče

Frika - tolminska kulinarična posebnost

V Tolminu tradicionalno, ob vrnitvi pastirjev in živine z visokogorskih pašnikov nazaj v dolino, drugo soboto v oktobru pripravijo Kmečki praznik, del katerega je tudi priprava Frike, značilne lokalne jedi iz krompirja in sira. Pravijo, kolikor je vasi, toliko je različnih priprav in receptov za friko, vsaka vas na tolminskem ima svojo. Pogovarjali smo se z Matejo Leben iz Zavoda za turizem doline Soče

Nataša Ličen

kulturanaravadediščinaizročilozgodovina

Svetovalnica

VEČ ...|14. 10. 2025
Zakaj sončna elektrarna potrebuje hranilnik?

Tokrat smo se posvetili tistim, ki imajo sončno elektrarno in so se soočili z vprašanjem, kako izbrati pravi baterijski hranilnik zanjo. Zakaj je to sploh potrebno? V studiu se nam je pridružil Gregor Novak, direktor družbe Suncontract

Zakaj sončna elektrarna potrebuje hranilnik?

Tokrat smo se posvetili tistim, ki imajo sončno elektrarno in so se soočili z vprašanjem, kako izbrati pravi baterijski hranilnik zanjo. Zakaj je to sploh potrebno? V studiu se nam je pridružil Gregor Novak, direktor družbe Suncontract

Tanja Dominko

svetovanje